суббота, 31 декабря 2022 г.

Саджанець винограду кореневласний чи щеплений. Ч.1

Від підписників мого каналу „Виноград і сад на дачі ‟ Вікторії Олександрівни поступило таке повідомлення:
„..підкажіть будь ласка, я хочу весною закласти виноградники столових і технічних сортів, розкрийте будь ласка тему, про те, які краще сажати саджанці: кореневласні, чи щеплені? Дуже важлива тема. Я думала саджати кореневласні і прийшла до виноградаря по поводу саджанців, а він каже, що треба посадить підщепні кущі, а до них вже щепити все що захочеш. Тепер не знаю що робити?‟. 


Фото кореневласних саджанців винограду після викопування у шкілці 

Ну що ж. Зроблю спробу відповісти на питання Вікторії Олександрової. Виноградники прийнято закладати саджанцями. Це всім відомий факт, хоча можна садити і живцями (чубуками). Однак робити посадки винограду саджанцями більш надійно, оскільки на відміну від живців у них є корені. Здатність утворити корені у різних сортів різна. Одні сорти укорінюються добре, і виростити саджанець чи кущ винограду може практично кожен, навіть початківець без досвіду. 

У інших сортів винограду здатність утворювати корені погана, і для укорінювання живців таких сортів потрібен досвід і уміння. Тому більшість виноградарів-аматорів стараються купити готові саджанці, а не чубуки.
Саджанці винограду бувають двох видів: кореневласні і привиті на підщепу, тобто щеплені. Звичайно, коли іде бізнес проект по закладці промислового чи фермерського виноградника, то в його реалізації повинен приймати участь агроном-виноградар професійний. Він і буде визначати, які саджанці винограду потрібно придбати, кореневласні чи привиті на підщепу, і на яку саме. 

Купити саджанці винограду зараз не складно, виробників достатньо. Плати гроші і отримуй. При чому вирощують вони саджанці в більшості випадків одного виду, кореневласні або щеплені. Вони не питають покупця, який йому потрібен саджанець. Як правило, все вирішує назва сорту і ціна. Однак деякі виробники можуть наполегливо рекомендувати саме той вид саджанців, який вони вирощують. Тому початківцю аматору (дачнику чи власнику присадибної ділянки) трудно іноді зрозуміти які саджанці йому купляти. 

І перш ніж відповісти на питання „Які саджанці садити кореневласні чи щеплені?‟ розберемося в такому питанні: „Що дає щеплення сорту винограду на підщепу?‟ або „Навіщо щепити?‟. 

Відомий факт, що підщепа вливає на характеристики прищепи. Наприклад, якщо привити слаборослий сорт винограду на сильнорослу підщепу, то сила росту куща збільшиться, однак при цьому можуть змінитися і інші характеристики прищепи, а саме строк дозрівання, розмір і маса ягід та грон.
Однак основною причиною робити посадки виноградників щепленими саджанцями є не бажання виноградарів збільшити силу росту кущів, розмір ягід і вагу грон, хоча звичайно можуть бути і такі. Так от, основною причиною вирощувати щеплені саджанці стало сосуща комаха-шкідник, яка живе тільки на виноградній лозі. Назва їй ФІЛОКСЕРА. Філоксера відноситься до числа шкідників, за якими здійснюється карантинний нагляд, і вивіз посадочного матеріалу винограду за межі держави дозволяється по спеціальній ліцензії при здійсненні їх обеззаражування. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий